Zeg ‘Tweede Golf’ en je krijgt een rijtje clichés over soepkippen, trutten en haaibaaien. Ze dragen tuinbroeken, maar geen bh’s of make-up. Ze zijn verongelijkt, of echt boos. Ze doen aan kringgesprekken en praatgroepen, en aan aktievistiese spelling. Eenzijdig, onredelijk en vooral hysterisch.

Die karikaturen zijn hartstikke handig als je wilt afrekenen met Het Feminisme. Veel mensen willen dat, van oude mannen die het maar niks vinden tot jonge vrouwen die het maar niks vinden, zo ook de nieuwe generatie feministen die nu opstaat. Vooral die laatste groep is gewild in de media. Niets maakt de opiniechef van een krant blijer dan een jonge bloem die het wiel opnieuw wil uitvinden. Dat gaat het beste door het oude wiel tot een zeurderige zeikdoos te verklaren. Maar hoe terecht is dat?

In deze frisse factcheck van het feminisme bespreekt Linda Duits vijf mythes over feminisme. Ze analyseert wat er daadwerkelijk gebeurde in de Tweede Golf en spiegelt dat aan de praktijken van jonge feministen: van Dolle Mina tot Feministen Tegen Wilders, van praatgroepen tot hashtag-activisme. Met humor en veel voorbeelden ontsluit dit boek wetenschappelijke kennis voor iedereen met een mening over man/vrouw-verschillen.

Uitgever: Amsterdam University Press
Uitvoering: paperback, 180 pagina’s
ISBN: 9789462983809
Prijs: €17,95 (e-book €8,99)

Gratis voorpublicatie: inhoudsopgave en inleiding.

Bestellen: AUP | e-bookAthenaeum Boekhandel | bol.com